Welke opleiding volg je om projectleider te worden?
Wil je graag projectleider worden?
Een goed idee, als projectleider in de infratechniek is geen dag hetzelfde. Het is een dynamische baan met veel verantwoordelijkheden.
Maar welke opleidingen kun je volgen om projectleider te worden?
Bijna niemand wordt projectleider direct na het afstuderen. Hiervoor moet je eerst ervaring opdoen. Vaak gebeurt dit intern.
De meeste projectleiders zijn begonnen in de bouw als (assistent) werkvoorbereider, calculator of uitvoerder. Als je dat een aantal jaren gedaan hebt, zou je door kunnen groeien en ga je cursussen projectmanagement volgen.
Als je projectleider infratechniek wil worden, zal er gekeken worden naar je voorgaande loopbaan en ervaring. Daarnaast zijn je opleidingen ook relevant, voornamelijk omdat er toch een bepaald denkniveau en een goede basis wordt verwacht. Meestal wordt om de volgende opleidingen en cursussen gevraagd.
• Een afgeronde MBO-opleiding in een bouwkundige richting is minimaal vereist. Hier heb je dan veel aantoonbare praktijkervaring bij nodig en moet je bepaalde cursussen hebben gevolgd om aan te tonen dat je niet alleen een praktijkgerichte achtergrond hebt.
• HBO-denkniveau is erg belangrijk. Een afgeronde opleiding, bijvoorbeeld in Civiele Techniek of Bouwkunde ook. In deze opleidingen komt projectmanagement uitgebreid aan de orde.
• Cursussen projectmanagement of meer specialistische cursussen, zoals een cursus gesprekstechnieken, zijn een pré. Kennis van Lean en Six Sigma is vaak een groot pluspunt.
Naast dat je jouw opleiding tot projectleider kunt volgen, kun je ook leren en werken tegelijk. Je volgt dan de opleiding of training tot projectleider terwijl je al ergens aan het werk bent.

Projectleider worden in het kort
De functie projectleider is vrij zwaar en je hebt daarom een flinke dosis zelfvertrouwen nodig. Daarnaast zal een werkgever van je verwachten dat je kunt aantonen dat je ervaring hebt in management, dat je resultaatgericht kunt werken, dat je goed tegen stress kunt, dat je overwicht hebt en dat je deskundig bent in het vakgebied.
Communicatieve vaardigheden zijn dan ook essentieel. Vaak wordt in een vacature projectleider ook duidelijk gemaakt dat het geen 9 tot 17 baan is en dat je bereid moet zijn om van je vaste werktijden af te stappen.
De opleiding tot projectleider
Een afgeronde MBO-opleiding in een bouwkundige richting is minimaal vereist. Hier heb je dan veel aantoonbare praktijkervaring bij nodig en moet je bepaalde cursussen hebben gevolgd om aan te tonen dat je niet alleen een praktijkgerichte achtergrond hebt.
• HBO-denkniveau is erg belangrijk. Een afgeronde opleiding, bijvoorbeeld in Civiele Techniek of Bouwkunde ook. In deze opleidingen komt projectmanagement uitgebreid aan de orde.
Beroepseisen: wat moet je kunnen?
Een van de belangrijkste vaardigheden voor projectleiders is goede communicatie. Goede communicatie en effectief leiderschap gaan doorgaans hand in hand. Het vermogen om tijd te plannen en taken te prioriteren is ook een essentieel kenmerk van efficiënte projectleiders. Als projectleider moet je daarnaast proactief zijn in het bedenken van mogelijke problemen. En het lijkt misschien voor de hand liggend, maar sterke leiderschapsvaardigheden zijn cruciaal voor projectleiders. Deze eigenschap combineert sterke communicatieve vaardigheden met een kalm temperament en een positieve, kundige benadering van probleemoplossing.
Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.
Liever direct contact?
Wij staan voor je klaar!